๐ŸŒŸ Tip 16: de Eisenhower methode. ๐ŸŒŸ

Eisenhower methode, de prioriteitenmatrix

๐ŸšซStop met onbelangrijke taken. Een groot deel van onze werktijd zijn we bezig met onbelangrijke werkzaamheden. Tijd om deze te schrappen als het kan en je productiviteit te verhogen.

Prioriteitenmatrix van Eisenhower: Minder doen, zodat je meer kan doen!

Met deze aangepaste versie van de Eisenhower methode werken, ook wel de Eisenhower Matrix genoemd , (zie afbeelding hier beneden) hebben we goed in kaart welke werkzaamheden er toe doen en dus ook welke er in mindere mate toe doen om de doelen te behalen. Het zijn feitelijk de werkzaamheden die je juist afleiden om je doelen te behalen. Het is dus van belang om kritisch te kijken naar de taken met de prioriteit Avoid, Limit.


Eisenhower methode


  • Taken die urgent en belangrijk zijn, moeten nu worden uitgevoerd. Dit zijn de taken die het meest bijdragen aan onze doelen.
  • Taken die belangrijk maar niet urgent zijn, moeten worden geplant. Dit zijn de taken die we uiteindelijk moeten doen, maar waar we nu nog even niet aan toekomen.
  • Taken die urgent maar niet belangrijk zijn, moeten worden gedelegeerd of geweigerd. Dit zijn de taken die ons tijd en energie kosten, maar die niet bijdragen aan onze doelen.
  • Taken die niet urgent en niet belangrijk zijn, moeten worden geรซlimineerd. Dit zijn de taken die we gewoonweg niet hoeven te doen

Prioriteitenmatrix onderdeel: Avoid & Limit

Binnen Sileram kan je eenvoudig deze 'onbelangrijke' werkzaamheden bekijken/groeperen. Dit zijn dus de taken waarvan kritisch bekeken kan worden of je ze kan elimineren.


Taken gegroepeerd op prioriteit


Avoid, urgent en niet belangrijk: optimaliseren

In het onderdeel van de prioriteitenmatrix Avoid vind je de zaken die om je aandacht schreeuwen maar feitelijk niks bijdragen aan het langere termijn doel. Een voorbeeld is een collega komt naar je toe dat zijn/haar stoel kapot is. Zeer irritant natuurlijk. Eerste oplossing pak even een andere stoel en door. Okรฉ wat ga je nu doen? De stoel mee naar huis nemen en deze daar proberen te repareren? Nee waarschijnlijk niet, dus denk bij veel van dit soort taken hoe kan ik er vanaf komen'. Hoe kost mij dit zo weinig mogelijk tijd en kunnen de medewerkers zelf deze beslissing nemen, zodat je helemaal niet 'lastig gevallen' wordt.

Als je uiteindelijk veel van dit soort zaken hebt in de organisatie kan het slim zijn om hier iemand speciaal voor aan te nemen of te outsourcen, zodat iedereen ontlast wordt en met zijn/haar echte werk kan bezig houden.

Tip: Analyseer periodiek hoe deze taken ontstaan en kijk of je een oplossing kan bedenken zodat dit niet meer voorkomt. Denk aan de leverancier komt 2x per jaar langs om stoelen / meubels / kasten te controleren.

Limit, niet urgent en niet belangrijk: schrappen, pauzeren of uitvoeren.

In het onderdeel van de prioriteitenmatrix Limid staan al die tal van zaken die maar blijven liggen. Ze kunnen mogelijk vervelend zijn, maar waar we soms letterlijk langslopen. Vaak niet echt duidelijk wie er verantwoordelijk voor is. Denk aan een opslagruimte wat een rommel is geworden of een digitaal archief. Niet urgent en ook niet echt van belang voor de business.

Er zal gekozen moeten worden bij dit soort taken zodat het duidelijk wordt en het niet blijft vervelen. Maak een keuze uit een van deze drie opties per taak en daarna verder aan het werk:

  1. Dit gaan we echt nooit doen. Duidelijke keuze en weg ermee;
  2. Dit gaan we nu zeker niet doen. Pauzeer deze voor zeg een half jaar. Dan komt hij pas weer naar boven via de voorraadlijst. Vraag je zelf wel af wat zou er over een half jaar anders zijn, voordat je deze optie kiest. Anders ben je straks alleen maar aan het doorschuiven.
  3. Maak hem van belang, pas je doelen aan of hang hem onder een van je doelen / waarden en upgrade de taak naar iets wat gepland de Focus krijgt.

Terug naar ons voorbeeld: Als je bijvoorbeeld ziet dat medewerkers zich er aan irriteren of misschien zelfs de situatie onveilig is, acteer! Maak de taak van belang, pas je doelen aan of hang de taak onder een van je doelen / waarden en upgrade de taak naar iets wat gepland de Focus krijgt.


Resumรฉ: Gebruik dus de Eisenhower methode en verminder je werk door goed te kijken naar de taken: Avoid: probeer te delegeren, houd de hoeveelheid en soort taken in de gaten en als iets vaak voorkomt, maak er een standaard procedure voor. Limit: Maak een keuze, schrappen, pauzeren of uitvoeren.


Wil je ook minder doen?

Start vandaag met inzien wat je niet meer zou moeten doen zodat je kan focussen op wat van belang is.

โ€

P.S. wil je ook de toekomstige tips automatisch ontvangen? Schrijf je dan hieronder direct in voor onze nieuwsbrief of link gerust met me LinkedIn om andere tips automatisch te ontvangen. Laten we samen productiever worden! ๐Ÿค

mail send drawing. Girl on paper plane with megaphone.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang eens per maand de beste artikelen over optimaliseren, rust en focus voor jou en je team.

Dank voor het inschrijven voor onze nieuwsbrief!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zeker ook intresant: